Joi, 28 Martie 2024
Sunteti aici: Home Astrologie Astrologie esoterica Simboluri ezoterice SIMBOLURILE EZOTERICE ALE ZODIEI TAURULUI
SIMBOLURILE EZOTERICE ALE ZODIEI TAURULUI PDF Imprimare Email
Taurul este cel de-al doilea semn zodiacal. Este un semn de pamant (apartine triadei semnelor de pamant: Taur, Fecioara, Capricorn). Taurul este o zodie fixa, feminina (yin), guvernata de planeta Venus si de Luna (prin exaltare).

In succesiunea zodiilor, pornind de la punctul echinoctial de primavara, intalnim intai Berbecul, a carui ideograma exprima tasnirea exploziva a impulsului creator primordial - "Fiat!". Taurul, corespunzator celei de a 2-a etape, reprezinta HYRANYAGARBHA (Embrionul de Aur), din care a luat nastere apoi intreaga creatie. Ideograma Taurului (un cerc si niste coarne deasupra) exprima, ezoteric vorbind, germenele creatiei (cercul), ancorat prin radacini in sus, de Principiul Divin (cele doua coarne, in aparenta). Obiectiv vorbind, Taurul chiar este o zodie a primaverii, corespunzand unei perioade a anului in care plantele, deja rasarite, prind radacini tot mai puternice in pamant, dezvoltandu-se apoi si inflorind.

Cele dintai simboluri ezoterice ale acestei zodii sunt chiar taurul si vaca. Taurul simbolizeaza, in primul rand forta bruta, impulsul instinctiv irezistibil, dinamismul masculin navalnic, dar si potentialitatea creatoare (Taurul este una dintre zodiile fertile). In traditia greaca, taurul neimblanzit simboliza dezlantuirea violentei, luand forma chiar si a infricosatorului Minotaur, paznicul labirintului. Miturile antice ne vorbesc despre boii lui Apollo (in forma imblanzita acest animal avea virtuti legate de armonie, frumusete, noblete, atribute specifice atat zeului Soarelui, cat si acestei zodii).

In perioada corespunzatoare Erei Taurului (aproximativ 4000 - 2000 i.d.Ch.) acest animal era venerat de vechii egipteni ca un simbol al Divinitatii supreme, sub forma Boului Apis. Unele reminiscente ale acestui cult s-au pastrat si mai tarziu, in Era Berbecului (aprox. 2000 i.d.Ch. - inceputul Erei Christice), cand a aparut iudaismul, instituit, prin revelatie, de marele profet Moise. Astfel, evreii, in absenta lui Moise (care primea Legea pe Muntele Sinai), au inceput sa venereze vitelul de aur, simbol al idolatriei, al atasamentului obsesiv de valorile materiale, al inradacinarii furibunde in pamant, care ii impiedica sa se ridice spre cer. Taurul si bovinele, in general, simbolizeaza in religiile indo - mediteraneene pe zeii ceresti, exprimand ideea de fecunditate inepuizabila, dar si spiritul masculin si combativ (care s-a pastrat, intr-o anumita forma, si in intrecerile moderne de tip corida sau goana dupa tauri de la Pamplona, obiceiuri specifice ibericilor).

In traditiile orientale intalnim taurul lui Shiva, Nandi, care simbolizeaza dreptatea, forta, Dharma (menirea spirituala) si ordinea cosmica. Taurul vedic Vrishabha simbolizeaza temelia lumii manifestate; din centrul fix al lumii, el pune in miscare roata cosmica. La multe popoare turco-tatare, taurul este o intruchipare a fortelor materiale, tinand povara pamantului in spinare sau intre coarne. In momentul nasterii lui Iisus, boul se afla la dreapta sa (avand o semnificatie benefica), iar magarul se afla in stanga sa (avand o semnificatie malefica; de aceea Iisus a intrat calare pe magar in Ierusalim, aratand ca stapaneste aceasta forta negativa). Simbolul Moldovei, ca provincie istorica, este zimbrul sau bourul (dealtfel Moldova, in ansamblul ei, se afla sub influenta astrologica a Taurului).

Vaca are, la randul sau, un simbolism legat de feminitate si maternitate. Sacralizarea vacii este foarte actuala si in prezent in India, fiind inteleasa la modul cel mai grosier. Vaca este puternic glorificata in Vede, unde constituie un simbol al zeilor Vishnu si Prajapati; despre ea se afirma, in aceeasi sursa: "Al vacii lapte muls a adapat/ pe Sadhya si pe Vasu " in ea dainuie ordinea divina." La egiptenii antici, zeita Hathor era reprezentata sub forma unui cap de vaca, care simboliza fertilitatea, bogatia si reinnoirea, mama cereasca a Soarelui, dar si sotia acestuia. La sumerieni simbolul vacii era strans corelat cu cel al Lunii. In aceasta traditie, Luna era impodobita cu coarne de vaca, iar vaca era simbolizata printr-o semiluna (asociere oarecum fireasca, daca tinem seama, in astrologie, de exaltarea Lunii in Taur).

Laptele este un alt simbol ezoteric al acestei zodii. Laptele semnifica hrana esentiala, care nu este atat de natura fizica, ci mai ales subtila, reprezentand ceea ce orientalii numesc soma sau amrita (nectarul divin). In mod profund semnificativ, acest nectar are o natura lunara (este chiar numit "nectar lunar" si se simbolizeaza printr-o semiluna). In miturile vechilor greci se spune ca Heracles a supt laptele nemuririi la sanul Herei. La vechii egipteni, faraonul, alaptat de o zeita, ajunge prin acest rit la o existenta noua, in intregime divina si dobandeste puterea de a-si asigura misiunea de stapanitor pe acest pamant. La vechii celti, laptele avea virtuti curative si era considerat un echivalent al licorii nemuririi.

Coarnele constituie un alt simbol ezoteric al Taurului. Ezoteristul Rene Guenon observa caracterul solar al coarnelor de berbec si caracterul lunar al coarnelor de taur. Scriitorul O. Menghin remarca: "Coarnele bovinelor sunt emblema divinei Magna Mater. Peste tot unde apar, fie in culturile neolitice, fie in iconografie, fie purtate de idoli cu infatisare de bovine, ele marcheaza prezenta Marii Zeite a fertilitatii." Cornul are semnificatia de eminenta, elevatie, putere. De asemenea, cornul simbolizeaza phallusul, deci forta masculina sau virilitatea. Coarnele au si o semnificatie negativa, fiind si o podoaba a fiintelor malefice (dupa cum vedem in reprezentarile acestora); in acest caz, coarnele orientate spre cer reprezinta dualitatea si revolta impotriva Divinitatii (careia I se neaga unicitatea, trimitand la vechea razvratire luciferica, care a condus la prabusirea in abisuri a ingerilor rebeli).

Un alt simbol al Taurului este cel al gradinii. Ezoteric vorbind, gradina este simbolul Paradisului terestru, proiectie la nivel fizic al Paradisurilor celeste. Paradisul terestru este numit si Eden, care a fost locuit pentru prima oara de Adam si Eva, inainte de alungarea lor. Vechiul Testament vorbeste si despre teribilii heruvimi care apara Edenul, impiedicand accesul oamenilor cu sabiile lor de foc. Gradina, ca simbol al Edenului, reprezinta asadar starea de puritate si inocenta, de virginitate chiar (intr-un sens mai subtil), specifica omului primordial, imediat dupa crearea sa de catre Divin. Traditia Cabalei considera de asemenea Paradisul drept o gradina devastata de anumite persoane, care patrunsesera acolo. Pardes-ul (in ebraica) simbolizeaza domeniul cunoasterii superioare, cele 4 consoane ale cuvantului (P, R, D, S) corespunzand cu cele 4 mari fluvii ale Edenului si cu cele 4 sensuri, ierarhizate, ale Torei (primele 5 carti ale Vechiului Testament). Neavenitii care au patruns in Eden (Pardes) au "taiat radacinile plantelor", adica au intrerupt legatura dintre fiintele simbolizate de acele plante si Principiul Divin care le-a generat.

Floarea este un alt simbol ezoteric al Taurului. Din punct de vedere biologic, floarea reprezinta organul sexual al plantei. Simbolic vorbind, floarea reprezinta elementul feminin in aspectul ei virginal sau de neprihanire. Fetele virgine sunt protejate de zeita Flora, iar pierderea virginitatii este numita deflorare (femeia care nu se mai afla sub protectia Florei), fiind vorba si de o trimitere directa la membrana himenala. In crestinismul ezoteric, Fecioara Maria este numita Rosa Mystica (Trandafirul Mistic), cu referire la aceeasi stare de puritate si virginitate, dar inteleasa la nivel cosmic (fiind atribute ale Imparatesei Cerurilor). In traditia chineza se vorbeste despre Floarea de Aur, ce simbolizeaza esenta spirituala, unitatea, starea primordiala, elixirul nemuririi. La indieni si tibetani o deosebita incarcatura simbolica prezinta floarea de lotus, ce are un simbolism complex: centrii de forta energetici (chakra-s), starea de puritate, constiinta pura si imaculata, starile spirituale inalte, etc.

Taurului ii corespunde, la nivel fizic, zona gatului, ceea ce ne trimite cu gandul la urechi, laringe si corzile vocale. Astfel descoperim alte simboluri ale Taurului, conexe: sunetul si muzica. Nativii acestei zodii au, dupa cum se stie, aptitudini muzicale. Termenul de muzica provine de la vechii greci (mousica), insemnand "ceea ce provine de la Muze" (cele noua zeitati inspiratoare ale artelor si stiintelor). Se poate face o distinctie intre muzica sacra (care ne induce stari elevate, spirituale, paradisiace) si muzica profana, care induce stari inferioare, instinctuale, grosiere sau chiar ne branseaza la unele entitati malefice (uneori muzica profana fiind chiar o nonmuzica, pentru ca e lipsita de armonie, melodie si ritm). Scopul suprem al muzicii este de a ne pune in consonanta deplina cu Sunetul Suprem (Parasabda), prin care Dumnezeu a creat intreaga manifestare. Astrofizicienii vorbesc despre o vibratie cosmica "de fond", ce exista de la aparitia universului; aceasta este chiar manifestarea fizica a acelui "Fiat" divin (Sunetul Primordial) prin care totul a trecut de la nefiinta la fiinta.
Iata deci ca Taurul, desi pare un semn banal, materialist si fara multe mistere, ascunde taine si profunzimi uluitoare.

 

Astrologie

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu doctrinele metafizice ale vechilor chinezi, care sunt derivate din taoism și confucianism, este necesar să precizăm ce anume este I Ching (ortografiat uneori...

READMORE

La începutul fiecărui an calendaristic astrologii occidentali, indieni și chinezi, specialiștii în Feng-shui, Vas-tu, Y-king și alte arte divinatorii fac predicții pentru următoarele doisprezece luni. Alături de toți aceștia fac...

READMORE

Feng Shui

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu doctrinele metafizice ale vechilor chinezi, care sunt derivate din taoism și confucianism, este necesar să precizăm ce anume este I Ching (ortografiat uneori...

READMORE

Pe data de 4 februarie 2018 începe Anul Nou conform zodiacului solar chinezesc, fiind vorba despre Anul Câinelui de Pământ. Începerea oficială şi festivă a anului nou chinezesc (conform astrologiei...

READMORE

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.